torstai 28. maaliskuuta 2013

La comida argentina

Multa on joskus pyydetty ruokapostausta, joten täältä pesee jotain!

Asado

Kuten olen jo aiemmin kertonut, asado on yksi suurimmista perinteistä Argentiinassa. Yleisimmin sunnuntaisin koko perhe kokoontuu yhteen, ja perheen miehet valmistavat lihan naisten valmistellessa salaatteja ja lisukkeita. Asado koostuu lehmän ja possun lihoista, ja no, sanotaanko nyt vaikka näin, että se on paljon herkullisempaa, jos et tiedä mitä osaa olet syömässä. Täällä nimittäin käytetään vähän eri osia kuin Suomessa ruoanlaittoon. Kaikki on kuitenkin hyvää! Mun lemppariosa on toi iso litteä palanen, matambre nimeltään. Asadon syömisen päätteeksi yleensä annetaan aplodit asadorille, eli grillaajalle.

Empanadat


Empanadat on liha/kana/kasvistäytteisiä pasteijoita. Kaikki provinssit tekee niistä omanlaisiaan; esimerkiksi Saltassa ja Jujuyssa ne friteerataan ja niissä on sisällä esim. perunaa, Córdobassa niihin laitetaan rusinoita... Tähän mennessä Santiagon empanadat on mun lemppareita, ihan ehdottomasti! Empanadojen sisällä on mössöä, joka koostuu vaikkapa vihanneksista, lihasta tai kanasta ja mausteista. Usein empanadoja tilataan alkuruoaksi parisen kappaletta henkilöä kohden, tai niistä voi koostua kokonainen ateria. Itse olen pari kertaa tehnyt empanadoja isoäitini kanssa, ja ne on niitä kaikista herkullisimpia. Olen jo odottanut, että ilmat viilenevät, että ravintoloissa pääsee taas tilaamaan empanadoja... Mun lempiruokaa!


Mate 
Mate con medialuna dulce - Matea makean 'croissantin' kanssa

Matestakin olen kertonut jo aiemmin. Se on yerba-kasvin lehdistä tehtävää teetä. Tuollainen mate-kuppi täytetään purulla, ja mukaan heitetään vähän sokeria ja vettä. Kuumaa vettä laitetaan termariin ja ollaan jo valmiita sosiaaliseen mate-tuokioon! Maten tuoja kierrättää kuppia täyttäen sen joka kerta uudestaan kutakin juojaa varten, lisäten esimerkiksi sokeria toiveiden mukaan. Usein maten kanssa syödään keksejä, leivoksia tai leipää. Itse maistoin matea ensimmäistä kertaa jo Suomessa vanhojen Argentiinavaihtareiden kanssa, ja maussa oli kyllä totuttelemista... Mutta rakastan matea täällä! Erityisesti tykkään matehetkistä isoäidin kanssa. Juodaan matea ja pelataan korttia illansuussa, ja isoäiti tyrkyttää koko ajan jotain syötävää. 

Lomito
Lomito simple
Lomito de cuatro quesos - Neljän juuston lomito


Kuvitelkaa lautasen kokoinen ohut leipä, ja sen sisään jättimäinen lehtipihvi, juustoa, paistettu kananmuna, iso viipale kinkkua, salaattia, tomaattia ja majoneesia. Se on lomito!
Isoäidin tekemä lomito oli ensimmäinen illalliseni täällä - siitä se rakkaus sitten lähti. Niin epäterveellistä mutta niiiiiiiiiin hyvää. Noita tulee syötyä perheen tai kavereiden kanssa kerran tai pari viikossa.
Tämä on yksi ruoista, minkä reseptin aion ehdottomasti viedä mukanani Suomeen!

Milanesa
Liha-milanesa
Kala-milanesa

Muistaakseni wienerinleike-nimellä Suomessa kulkeva leivitetty pihvi on argentiinalaisten perusravintoa. Tämä on yksi ensimmäisistä ruoista minkä lapset oppivat tekemään, ja onhan se helppoa: kastetaan kana/kala/lihafile kananmunassa, kieritellään se leipämurskassa ja paistetaan. Aluksi en yhtään tykännyt näistä sen rasvaisuuden takia, mutta nyt olen jo alkanut nauttimaan erityisesti kana-milanesasta.

Dulce de leche
Panqueque de dulce de leche - Dulce de leche - lettua
Galletas Chocolinas con dulce de leche - Suklaakeksejä ja dulce de lecheä 
Banana con dulce de leche - Banaania ja dulce de lecheä

Dulce de leche on argentiinalaisten salmiakki. "Makeaa maidosta" on jähmeää kinuskikastiketta, mitä tungetaan liioittelematta joka paikkaan. Jos kakusta ei löydy dulce de lecheä, se ei ole kunnollinen kakku. Jäätelöbaarissa käyminen lopetetaan, jos sen dulce de leche-jäätelö ei ole hyvää. Argentiinalainen jääkaappi ei ole kokonainen ilman dulce de lecheä. Ja no, eihän sen herkullisuutta voi kieltää! Mun elämä ehkä pelastui, kun kuulin että Stockmannillakin myydään nykyään tätä. Jeeee! Voin jatkaa herkkutuokioita sielläkin.

Kouluruoka + muut pikkusyötävät


Tortillitas con mate cocido - Tortillaleipäset valmiiksi keitetyn maten kanssa

Alfajor de maicena - Dulce de lechellä täytetty alfajor

Pebete de salame y queso - juustosalamisämpylä
Alfajor

Mun koulu on siitä todella harvinainen, että meille annetaan ilmaiseksi aamiainen klo 9 ensimmäisen tunnin jälkeen. Ruoka koostuu yhdestä tai kahdesta syötävästä jutusta ja jostain juomisesta. Esimerkkeinä noi ylläolevat jutut, croissantit, kanapee-leivos, kinkkujuustosämpylä... Mulla menee ensimmäinen tunti aina ruoan odottamiseen, koska tykkään tästä ruoasta :D 
Muuten täällä syödään paljon keksejä (mun sisäinen keksihiiri on tietenkin innoissaan). Jälkiruokina meillä on kotona usein vanukkaita, hyytelöitä tai ihan vain tuoreita hedelmiä. 

Kotiruokana meillä syödään ihan normaalia ruokaa: kanaa, lihaa, possua ja lisukkeena salaattia, ranskalaisia, perunamuusia, riisiä tai vihanneksia. Salaattikin on kyllä vähän erilainen kokemus täällä: yhteen vadilliseen salaattia kun hukkuu helposti puoli purkkia suolaa ja öljyä. Mun vanhemmat oli joskus ihan kauhuissaan kuin söin "valmistamatonta" salaattia - siis salaatinlehtiä, tomaattia ja porkkanaa ilman mausteita. "Miten sä pystyt syömään tota! Sehän ei maistu miltään!". Naureskelin ja mietin että ollaanpas me suomalaiset taas outoja. Me maustetaan monet ruoat paljon voimakkaammin kuin täällä, mutta salaattiin hädin tuskin laitetaan kastiketta. 

Yleisesti argentiinalainen ruoka on hyvää! Se on aika raskasta, koska kaikki valmistetaan usein öljyä paljon käyttäen, ja aluksi oli vaikea tottua ruoan rasvaisuuteen, mutta nyt menee lähes kaikki ruoat ihan helposti alas. Esimerkiksi ennen en olisi kuvitellutkaan syöväni valkoista leipää, paksuja juustoviipaleita ja kinkkua samaan aikaan, mutta nyt maistuu oikein hyvältä!  

7 kommenttia:

  1. Tää oli kiva postaus!

    Just vähän aikaa sitten mietinkin, että ootkohan syönyt noita alfajoreseja kun luin niistä yhdestä blogista (http://appelsiinejahunajaa.blogspot.fi/2013/03/etela-amerikkalaiset-kerrospikkuleivat.html)

    -v-

    VastaaPoista
  2. herranjestas ku tuli nälkä! :D

    VastaaPoista
  3. Aijjjjjettä!! Kylläpäs toi eka kuva pisti meikäläisen ruokahalut piikkiin!

    -J-

    VastaaPoista
  4. Empanadat näyttää tooosi hyviltä! Niitä voisit ainakin pyöräyttää mulle joskus täällä Suomessa :) Kiitos ruokapostauksesta! Minä ainakin taisin sitä pyytää.

    - Oona

    VastaaPoista
  5. Moi! :) Tämä nyt menee toosi rankasti ohi aiheen, mutta olisi yksi pieni kysymys joka heräsi kun lueskelin edellistä blogiasi.

    Sulla oli jossain kuvissa sellaiset ihanat mustat jodhpurit, taisi olla eurohunterit. Muistatko minkä malliset ne on? Its elen saman tyylisiä metsästänyt, ja nuo sinun omat näytti tosi kivalta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista, ne on alunperin ostettu ratsastustarvikeliikkeestä ratsastusta varten, ja sitten kun lopetin ratsastamisen, otin ne muuhun käyttöön :) Mutta siis tosiaan, Eurohunterin ratsastuskengät ne on!

      Poista
  6. Ma oon asunut reilu 3kk Saltassa enka oo kylla ikina tormannyt friteerattuihin empanadoihin, saatika peruna taytteisiin :D ehja jujyissa sitten.. :D

    VastaaPoista