lauantai 1. kesäkuuta 2013

Cumpleaños de 15

Moi ja anteeksi pienestä blogin unohduksesta! 

Oikeasti syynä on ollut se, ettei oma koneeni toimi, ja tänne kotiin saatiin tietokone vasta parisen päivää sitten. Lupasin edellisellä kerralla kertoa tästä ihanasta perinteestä juhlia suuressa mittakaavassa tyttöjen 15-vuotissyntymäpäiviä. Parisen viikkoa sitten olin Argentiinaserkkuni Yudithin synttäreillä. Nämä olivat neljännet 15-vuotisjuhlat, joihin osallistuin, ja aivan ehdottomasti ne parhaat! 

Tämä lauantaille osunut juhlapäivä alkoi iltapäivällä, kun kotiimme tuli eräs tyttö tekemään minulle ja siskolleni mani- ja pedikyyrin. Olimme kaikki ostaneet/teettäneet uudet mekot itsellemme, sillä täällä on kirjoittamaton sääntö, ettei samoilla vaatteilla juhlita kahta kertaa. Illemmalla, noin kahdeksan aikaan lähdettiin kampaajalle kuvien kera, mutta jouduimmekin tekemään pienen koukkauksen keskustassa, joten vasta yhdeksän aikaan minulle alettiin tehdä kampausta. Synttärisankari oli ollut paikalla jo seitsemästä lähtien, ja paikalla häärivät palkatut valo- ja videokuvaajat. 

Kutsukortissa (joka on ensimmäinen vihje juhlien teemasta) luki: "Odotan sinua paikalle klo 22.30". Kellon lyödessä 23 olimme kaikki vielä kampaajalla, juhlakalua myöten. Sieltä kiisimme kotiin vaihtamaan vaatteet ja kahdeltatoista löysimme tiemme paikalle, ja juhlat saattoivat alkaa. 

 Minä puunauksen jälkeen, valmiina juhlimaan.
 Serkukset, keskellä synttärisankari Yudith. 
Mainittakoon, että hän juhli harvinaisesti lyhyessä mekossa - omilla 15-vuotissynttäreillä kun lähes poikkeuksetta käytetään pitkää, valkoista mekkoa. 
Juhlien teema oli rock. Paikalta löytyi Yudithista aikaisemmin otettuja rockhenkisiä kuvia, kuvia laulajista ja bändeistä sekä Hard Rock Yudith-logoja.
Perinteeseen kuuluu tytön sisääntulo isän taluttamana, mutta esimerkiksi Yudithin sisko saapui veljensä kanssa, ja minun siskoni isoisiensä kanssa. Yudith saapui tanssijoiden kanssa, ja isä odotti häntä sisällä. Ulkona pidetyissä juhlissa on useimmiten ilotulituksia, kun quinceañera saapuu. 
Valssi synttärisankarin kanssa

Jossain vaiheessa naisvieraille jaettiin tossut ja kaikennäköisiä härpäkkeitä: maskeja, hattuja, vilkkuvia silmälaseja ja sormuksia, pillejä, peruukkeja, valotikkuja, kaulakoruja... Synttäreiden vakiokamaa. 
 Kaunis synttärisankari kakkunsa kanssa. 

Tanssiminen jatkui aamukuuteen asti. Sitä ennen olimme syöneet hyvin. Tarjolla oli mm. pizzaa, hampurilaisia, lomitoja ja tacoja. Jälkiruokapöydästä löytyi suklaaputous ja kaikkea muuta mahdollista. Paikalla oli myös kaupungin parhaan jätskibaarin piste, joista sai ihania jäätelöannoksia. Myöhemmin yöllä pöydät täyttyivät karkeilla, suklaalla ja pikkupurtavilla. 
Yön aikana juhlissa esiintyi muutama tanssiryhmä, pari bändiä ja esimerkiksi baarimikko veti oman esityksensä.  

Argentiinalaisille tytöille 15-vuotisjuhla on nuoruuden tärkein etappi. Rahaa palaa ja suunnittelu aloitetaan vuotta aikaisemmin. Kaikesta hiotaan täydellistä. Näin illasta tulee satumaisen täydellinen. En tunne yhtäkään tyttöä, jonka elämän parhaisiin päiviin ei lukeutuisi 15-vuotisjuhlien päivä. Monet ystäväni matkustivat  Floridan Disneyyn 100 hengen 15-vuotistyttöjen matkalle kuukaudeksi - monien täytyy valita: matka vai juhlat. Jokaiselle matkustajalle tuo matka teki vuodesta täydellisen. Kaikki tuntemani tytöt puhuvat edelleen päivittäin Disneystä, käyttävät Disney-vaatteita ja ikävöivät Disneyyn. Mutta kaikkea tätä hallitsee yksi numero: 15.

Mulla alkavat päivät todella hupenemaa - tänään laskuri näyttää 12 päivää. Jokaiselle päivälle on jotain tekemistä. Eniten mua kyllä innostuttaa ensi torstai, kun luokan kanssa aletaan juhlimaan meidän abihupparia. Katsotaan, milloin saan siitä postattua (voi olla että pitää odottaa Suomeen asti...), mutta hauskanpitoa on luvassa! Siitä lähtee sitten läksiäisten ja hyvästelyiden sarja, joka jatkuu torstaihin 13.6. asti, kun nousen minut Buenos Airesiin vievään bussiin. 
Kyllä mua vähän surettaa jättää tämä kaikki tänne 9,5 kuukauden jälkeen, mutta samalla on tunne, että vuosi on nyt aika lailla paketissa. Ihana, hieno vuosi, mutta koti odottaa jo! 

Palaillaan sopivalla hetkellä, siihen asti: besos y adiós!

1 kommentti:

  1. Ootko katsonut MTV:n Super Sweet 16 -ohjelmaa? Tuli se mieleen tästä 15-vuotisjuhlahössötyksestä :)

    -v-

    VastaaPoista